Onderhoudsvrij en energieneutraal waren de uitgangspunten voor het bouwen van dit minimalistische en industriële droomhuis.

Al 30 jaar lang woonden Kees en Ank van Rijsbergen in een ‘Tabaksplantershuis’ van ruim 110 jaar oud omringt door een flinke tuin in het buitengebied van Amerongen. Gelet op hun leeftijd wilden ze het wat kalmer aan gaan doen. Het oude huis en de tuin vergde veel onderhoud. Er stond echter één ding buiten kijf; ze wilden blijven genieten van het buitenleven. Maar waar? 

“Amerongen is een prachtig centraal gelegen dorp in het unieke overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug. We wilden er erg graag blijven wonen. De plek waar we woonden is feitelijk het mooiste plekje van Amerongen, waar we kunnen genieten van het weidse uitzicht. Ook dat wilde we dus eigenlijk niet kwijt” aldus Kees van Rijsbergen.

Ruim 10 jaar geleden – in 2007 - kwamen Kees en Ank  in gesprek met de wethouder Ruimtelijke Ordening van de toenmalige gemeente Amerongen. Het bleek dat een deel van hun perceel was gelegen binnen de “Rode Contour”; het beleidsinstrument van de provincie, waarbinnen in principe de mogelijkheid van bebouwing bestaat. Dit bood perspectief. Er werd door hen een principeaanvraag gedaan voor de realisatie van een onderhoudsvriendelijke, energieneutrale en levensloopbestendige woning op een gedeelte van hun eigen  tuin. Het College van de Utrechtse Heuvelrug besloot hieraan hun medewerking te verlenen. Kees vult aan “Met mijn bouwtechnische achtergrond was dit een unieke kans en een uitdaging om een woning geheel naar onze eigen inzichten en wensen te ontwerpen. Helaas hadden de stedenbouwkundige en de welstandscommissie daar een andere mening over. Bij het ontwerp van de woning hebben wij dus nogal wat concessies moeten doen. Het heeft ons bijna 10 jaar gekost om de uiteindelijke onherroepelijke bouwvergunning te krijgen”.

Begin 2017 ging dan eindelijk de droom van start en werd er begonnen met de bouw van hun huis op het mooie eigen stukje grond in Amerongen. Openheid en transparantie waren een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het huis.  “Een woning is in onze beleving één grote open leefruimte met zo min mogelijk afzonderlijke en gescheiden ruimten en kamers. We hebben in het ontwerp dus zoveel mogelijk openheid, transparantie, doorzichten en doorkijkjes gecreëerd.” geeft Ank van Rijsbergen aan. Ze vervolgt: “Bovendien is bij het ontwerp van deze woning bewust gekozen voor een situering van de woning met de “rug” naar de weg en met alle openheid op het zuiden naar de landschapstuin en het landelijk gebied, zodat het buitengebied betrokken wordt bij de woning”.

Het stel verheugt zich straks erg op het wonen in een onderhoudsvrije en energieneutrale woning. Na al die jaren in een ‘monumentale’ woning te hebben gewoond, zal dat een enorme verandering zijn. De bouwstijl van hun nieuwe woning is minimalistisch/industrieel te noemen met een zekere tegenstrijdigheid. Het exterieur van de woning is strak zonder overbodige toevoegingen en dakoverstekken. Er is daarbij gekozen voor ambachtelijke materialen: ruige handvorm metselstenen en natuursteen leien als dakbedekking. De vele binnenpuien, die voor de transparantie zorgen, zijn samengesteld uit stalen kokerprofieltjes met een minimale afmeting.

Rijsbergen

Ook het interieur kent geen overbodige toevoegingen. Alle bouwonderdelen sluiten naadloos op elkaar aan. Zo valt een enkele binnendeur die in de woning aanwezig is, geheel weg in het vlak van de muur. En liggen de vloerplinten in het vlak van het stukadoorswerk. “Dus geen stofdoek meet over de randen en plinten” lacht Ank. “Onze inrichting is straks bovendien ook erg minimalistisch met een enkel accent dat haaks op het minimalisme staat, zoals een bijvoorbeeld oud eiken kabinet.

De woning is nu bijna gereed. Tegenvallers in het bouwproces hebben Kees en Ank tot op heden niet opgemerkt. Vooraf hebben zij met enkele aannemers uit de regio kennis gemaakt. Bij deze kennismaking werd vooral gesproken over de voorkeur om de woning te realiseren in bouwteamverband, waarbij zij zelf ook enkele derden rechtstreeks opdracht konden geven. 
“De aannemer diende  onze directe betrokkenheid en zelfwerkzaamheid te accepteren” geeft Kees aan. “Bouwbedrijf Morren stond hier niet afwijzend tegenover. Bovendien was er een prettige open communicatie met een transparante uitwerking en calculatie. Uiteindelijk hebben jullie ons een geweldige mogelijkheid geboden om samen ons droomhuis te realiseren, waarbij onze deskundigheid altijd gerespecteerd en gewaardeerd werd.”

Wij wensen Ank en Kees van Rijsbergen succes met de laatste loodjes en daarna enorm veel woongenot in hun prachtige nieuwe woning met dat fantastische uitzicht! 

  • Copyright © 2017 Bouwbedrijf Morren BV. Alle rechten voorbehouden
  • Sitemap