passiefbouw; passiefhuis; energiezuinig; milieuvriendelijk; zonnepanelen
13 1
Deel 3: bouwen volgens de passiefbouw principes

Maandag 29-6-2015 - De werkzaamheden van de nieuwbouw woning in Groenekan verlopen volgens planning. Inmiddels is de fundering een feit en wordt er hard gewerkt aan het leggen van het leidingwerk.  De vrijstaande villa wordt zo veel mogelijk volgens de passiefbouw principes gebouwd. Wat dat inhoudt? 

Een passiefhuis (zoals dat officieel heet) moet voldoen aan een aantal eisen om deze naam te mogen dragen. Zo mogen alle passiefhuizen niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar verbruiken voor ruimteverwarming, moeten ze een maximaal primair energiegebruik van 120 kWh/m2 per jaar hebben en voldoen aan een bepaalde maximale luchtdichtheid. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Een Nederlands passiefhuis gebruikt doorgaans drie tot vier keer minder energie én stoot 54% minder CO2 uit dan een nieuwbouw woning gebouwd volgens de Nederlandse bouwprincipes (bron wikipedia, klik hier). Met de bouwtechniek van deze woning in Groenekan is hier dus rekening mee gehouden. Er wordt extra aandacht besteed aan de kierdichtheid en hoge isolatiewaarden om zo de passieve warmte binnen te houden. Ook de toepassing van drievoudig glas, zonwering en het plaatsen van 24 zonnepanelen dragen hier aan bij. 

Een woning mag zich echter pas officieel een ‘passiefhuis’ noemen als de nationale Passiefhuis Stichting zowel een ontwerpcertificaat als een uitvoeringscertificaat heeft afgegeven. Dat gaat voor deze nieuwbouw villa niet op. Een passiefhuis is immers bij voorkeur op het zuiden georiënteerd zodat de zon in de winter maximaal bij kan dragen aan de verwarming van het huis. Om oververhitting in de zomer te voorkomen zijn grote dakoverstekken nodig. In beide gevallen werden de mogelijkheden beperkt door de randvoorwaarden die gesteld werden in het bestemmingsplan. Tevens is er door de architect, en eigenaresse, vanuit esthetisch oogpunt gekozen voor een niet-passief-aluminium kozijn.

Toch zal dit huis in zijn functionaliteit straks zeer energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. De eigenaren zijn dan ook erg benieuwd of de luchtdichtheidseis voor een passiefhuis uiteindelijk toch wordt gehaald en overwegen om na oplevering als nog de blower-door-test te laten doen om dit te bepalen. 

Volgende update   I   Vorige update

  • Bouwbedrijf Morren BV
  • Stationsweg Oost 259
  • 3931 ER Woudenberg
  • info@morrenbouw.nl
  • T 033 - 286 2614