Deel 4: Interview - Duurzaam bouwen aan een toekomstbestendige woning.

Dinsdag 25-08-2015 - We volgen inmiddels al een aantal maanden de nieuw te bouwen woning van familie Awater - Afman in Groenekan. Onderstaand een kort interview met eigenaresse en architect Saskia Afman. De woning is haar eigen ontwerp. 

Hebben jullie altijd al de wens gehad een eigen huis te ontwerpen en te bouwen of was het meer een uiteindelijke samenkomst van mogelijkheden?
We hebben altijd gespeeld met het idee om een eigen huis te bouwen, en ook al eerder een poging gedaan. Maar dit keer werden we door de verkopende partij aan de mogelijkheid van vervangende nieuwbouw herinnerd toen we het perceel meteen prachtig vonden maar het huis niet aan onze wensen voldeed.

Wat trok jullie aan in de kavel waarop jullie nu bouwen?
Het kavel ligt middenin het groen, vlakbij historische gebouwen en toch op een steenworp van de stad waarin we nu nog wonen. Ook is er een mooie tuin op aangelegd.

Met welke woonwensen hebben jullie tijdens het ontwerpen rekening gehouden? Kortom, wat vinden jullie belangrijk in een huis?
We hebben veel tijd aan de indeling en de routes besteed. Het moet een duurzaam huis worden, niet alleen energiezuinig en met duurzame materiaalkeuzes, maar ook toekomstbestendig. Zo is er bijvoorbeeld naast de gebruikelijke ruimtes een logeerkamer met eigen badkamer op de begane grond, die in de toekomst als volwaardige slaapkamer is te gebruiken. Ook is er een werkkamer die later als bedrijfsruimte inzetbaar is en die bereikbaar is zonder door de woonruimte te hoeven lopen. Tenslotte zijn er veel doorkijken gemaakt, zodat de groene omgeving op bijna alle plekken in huis in meerdere richtingen zichtbaar is. Het bijgebouw hebben we zo neergezet dat de zonnepanelen op het dak het beste rendement opleveren en er tegelijk een van de weg afgeschermde achtertuin ontstaat.

Hebben jullie concessies moeten doen in woonwensen  en/of ontwerp?
De concessies die we hebben moeten doen werden met name door de regels bepaald. Die zijn in het buitengebied op behoud gericht wat beperkingen oplegt aan oppervlak, oriëntatie, opbouw en kleur. Door de mogelijkheden van vergunningsvrij aan- en bijbouwen te gebruiken hebben we meer woonoppervlak kunnen realiseren maar we hebben het huis niet zo compact kunnen maken als we wilden, met het oog op een lager energieverbruik.

Hoe omschrijven jullie je eigen bouw- en interieurstijl?
Landelijke architectuur. Een strak ontwerp, dat er eenvoudig uitziet.

Hoe zijn jullie tot de keuze van bouwbedrijf gekomen? 
Wij werden op bouwbedrijf Morren gewezen door een bevriende architect, die positieve ervaringen had. Wij hebben gekozen op de kwaliteit en de mate van detail in de offerte. Die was bij dit bedrijf zondermeer het hoogst. Andere aanbieders vielen ondermeer af omdat er wijzigingen in ons ontwerp werden gemaakt om beter aan te sluiten bij hun bouwmethoden. De offerte van bouwbedrijf Morren was er duidelijk op gericht om ons plan precies volgens het ontwerp te bouwen.

Quote interview

Op welke ‘leefruimte’ verheugen jullie je straks het meest als het huis gereed is?
Dat is voor ieder gezinslid anders, maar als we één ruimte moeten kiezen dan is het de keuken. In ons huidige huis botsen we op elkaar als er meer dan 1 persoon in de keuken bezig is. Als de koelkastdeur openstaat, kan je niet naar buiten.

Wat valt je tot op heden mee en wat valt je tegen aan het gehele bouwproces? Geert verbaast zich erover hoe ambachtelijk het bouwen in deze tijd van robots en computers nog is, maar tegelijk hoe snel het gaat. We vinden het beiden heel leuk om te zien hoe het huis op de tekeningen en de maquette er nu echt komt te staan, en hoe alle plannen samenkomen. Tot nu zijn er nog geen tegenvallers die niet opgelost kunnen worden. Alles gaat in goed overleg.

De bouwvak is net geweest. Was dit een hinder of rustpunt in jullie ogen?
We wilden wel even op vakantie, en als er doorgebouwd zou worden zonder dat we ons dagelijkse bezoekje aan de bouwplaats konden brengen, zouden we een deel van het proces hebben gemist.

volgende update    I    vorige update 

  • Bouwbedrijf Morren BV
  • Stationsweg Oost 259
  • 3931 ER Woudenberg
  • info@morrenbouw.nl
  • T 033 - 286 2614