Deel 7: Een lucht/water warmtepomp - milieuvriendelijk en duurzaam

Dinsdag 17-11-2015 - Langzaamaan verplaatsen de werkzaamheden aan de nieuwbouw villa in Groenekan zich naar binnen. De dagen worden kouder dus tijd om de verwarmingsinstallatie van dit bijzondere huis eens onder de loop te nemen. Uiteraard is er door de eigenaren voor het verwarmen van de woning ook hier gekozen voor een duurzame oplossing; een lucht/water warmtepomp. 
Een  lucht/water warmtepomp vermindert de CO2- uitstoot van een woning met de helft ten opzichte van traditionele warmtesystemen waardoor het een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast maakt de warmtepomp de - van nature beschikbare - energie uit de buitenlucht geschikt voor het verwarmen van het huis en het warmtapwater. Hierdoor wordt het ook als duurzame bron van energie geclassificeerd. 

“Een voordeel van de warmtepomp is inderdaad dat hij minder CO2 produceert. Er hoeft nu eenmaal minder energie te worden opgewekt. Als je daarnaast zelf stroom opwekt uit zonlicht, zoals wij doen doormiddel van PV-panelen, gaat de CO2 uitstoot nog verder omlaag.  Toch zat er op het gebied van duurzaamheid voor ons helaas één zwak punt in het verhaal; we produceren immers allemaal de meeste zonne-elektriciteit in de zomer, maar hebben deze energie vooral in de winter nodig. Om echt zelfvoorzienend te zijn zou je de - in de zomer opgewekte zonne-energie - op moeten slaan, om die in de winter te gebruiken. Nu kan een warmtepomp in de zomer deze warmte diep in de grond pompen en het daar aanwezige grondwater opwarmen. In de winter kan deze pomp de warmte dan weer omhoog pompen, het huis in. Echter was deze mogelijkheid voor ons niet toegestaan omdat ons huis in een grondwaterbeschermings¬gebied ligt. We hebben daarom nog even de aanleg van een waterreservoir als warmtebuffer overwogen, maar dat werd eerlijkheidshalve zo duur, dat we het geld beter zouden kunnen besteden aan een zuinigere auto. Een auto gebruikt immers nog meer energie dan een huis en al helemaal als dat, zoals in ons geval nu, een energiezuinig huis is. Uiteindelijk wordt bij ons de energie in de winter nu dus wel grotendeels met fossiele brandstoffen opgewekt.” zegt Geert Awater, eigenaar van de woning. 

Geert is van beroep elektrotechnisch ingenieur. Alleen al daarom wilde hij een geheel elektrisch huis. De meest efficiënte elektrische verwarming is een warmtepomp. Deze is drie keer zo efficiënt als traditionele olie- en gasketels. Bij een traditionele ketel levert 1 kWh aan ingaande energie minder dan 1 kWh aan uitgaande energie op. Bij een lucht/warmtepomp wordt iedere kWh aan ingaande energie omgezet in minimaal 3 kWh aan uitgaande energie voor tapwaterverwarming en CV-verwarming gecombineerd.

Werking lucht / water warmtepomp

De warmtepomptechnologie is gebaseerd op een eenvoudig en alom bekend principe. Het werkt in feite net zo als een koelkast en maakt gebruik van een cyclus waarin damp wordt samengeperst. 

“De werking van de lucht/warmtepomp kan ook omgekeerd worden. ’s Zomers kan hij de warmte van binnen naar buiten pompen en zo het huis koelen. Ook dat heeft zeer zeker meegewogen in onze keuze voor de lucht/warmtepomp.” aldus Geert. 

Wij zien een toenemende trend voor het plaatsen van warmtepompen (lucht-water warmtepompen en water-water warmtepompen) bij onze nieuwbouwprojecten. Voor deze woning in Groenekan werken we samen met  DTI Technisch Installatiebedrijf uit Scherpenzeel en warmtepompleverancier NIBE uit Oosterhout.  Zij hielpen ons, naast de eigenaar van de woning – Geert Awater, tevens om bovenstaande informatie uiteen te zetten. 

volgende update    I    vorige update

  • Bouwbedrijf Morren BV
  • Stationsweg Oost 259
  • 3931 ER Woudenberg
  • info@morrenbouw.nl
  • T 033 - 286 2614