20160126_145832b 20160126_145912b 20160126_145932b
Deel 8: Ranke aluminium kozijnen en meters glaspui.

Donderdag 28-01-2016 - Groenekan, bekend om haar natuur en rust direct onder de rook van de stad Utrecht. Als je dan besluit buiten de stad te gaan wonen, dan kunnen wij ons voorstellen dat je de mooie groene omgeving waarin je terecht komt, wilt ervaren.

En dat blijkt te kloppen. Het is één van de hoofdredenen waarom de eigenaren in het ontwerp van hun woning hebben gekozen voor veel glas. Er zijn glazen puien geplaatst van in totaal 23,5 meter lang, verdeeld over twee kanten van het huis. De natuur komt straks letterlijk naar binnen.

Een andere belangrijk reden die meewoog in het ontwerp is de stralingswarmte in de winter -  de glazen puien vangen de warmte van de zon op, als in een broeikas – en de eis van de eigenaren om de puien in de zomermaanden open te kunnen schuiven. Naast het feit dat dit een mooie en directe verbinding met de tuin geeft, creëert het zo ook direct een natuurlijke afvoer van zomerhitte wanneer ze de puien tegen elkaar open zetten.

“We wilden echt graag schuifpuien om grote raamvlakken te kunnen openen. Na verschillende bezoeken aan leveranciers van passiefhuis gecertificeerde houten puien, bleken deze niet te voldoen aan het door ons gewenste beeld van een slanke, gedimensioneerde en uit-weinig-verticale-stijlen opgebouwde pui. We kozen dit keer dan ook echt voor wat we mooi vonden en kwamen op de aluminium kozijnen van Metaglas uit. Daarnaast bleek dat de isolerende werking van passief kozijnen in verhouding tot het grote glasvlak is te verwaarlozen. En het mag dan wel veel energie kosten om aluminium te produceren, daar staat tegenover dat aluminium in het gebruik duurzaam en uiteindelijk goed te recyclen is.” aldus familie Afman – Awater, die alle keuzes die zij in het ontwerp hebben gemaakt, zoveel mogelijk hebben afgezet tegen de principes van passiefbouw en tracht deze prachtige villa zo energiezuinig en milieuvriendelijk te bouwen. In deel 3 van deze reeks is hier meer over terug te lezen.

Tegenwoordig gaan glaspuien als deze bij de familie Afman – Awater niet meer gepaard met dikke profielen waarbij de zichtlijnen onderbroken worden maar is er de ontwikkeling van nieuwe slank gedetailleerde (schuif)puisystemen, onder andere van Metaglas. De profielen van deze puien kunnen volledig worden ingebouwd zodat alleen het glasvlak zichtbaar is. Eventueel kunnen ook de kozijnen onzichtbaar worden weggewerkt in wanden, vloer en plafonds. Alleen de slanke overlap van de schuifelementen van 48 millimeter breed is dan zichtbaar. De toetreding van daglicht in de woning is op deze manier maximaal.

In de woning te Groenekan hebben de eigenaren gekozen daar waar mogelijk de kozijnen inderdaad in de muur weg te werken. Niet alleen omdat ze dat mooi vonden, maar ook om het kozijn in de geïsoleerde schil op te nemen en zo het warmteverlies door het kozijn heen te minimaliseren. Deze zelfde aanpak is tevens gekozen bij de diverse houten kozijnen in het huis. De hardstenen dorpels onder de houten kozijnen van de toegangsdeuren zijn thermisch onderbroken.

Voor deze woning in Groenekan werken we samen met Metaglas uit Tiel. Zij hielpen ons, naast de eigenaren van de nieuwe woning, om bovenstaande informatie uiteen te zetten.

volgende update    I    vorige update

  • Bouwbedrijf Morren BV
  • Stationsweg Oost 259
  • 3931 ER Woudenberg
  • info@morrenbouw.nl
  • T 033 - 286 2614