Groenenkan 1 Groenenkan 2
Deel 9: En dan is het bijna zover...oplevering nabij!

Donderdag, 12-05-2016 - Na elf maanden trouw volgen van deze prachtige woning is de afbouwfase van start. Nog een aantal weken en dan is de oplevering. Altijd weer een mooi moment. Niet alleen voor de opdrachtgever – die dan eindelijk zijn nieuwe woning kan betrekken – maar ook voor ons als bouwer. Maandenlang heeft een vast team zich ingezet voor de realisatie van deze woning. 

Wij vroegen in dit laatste deel van de reeks verslagen waarin we de familie Afman – Awater volgde, hoe zij terugkijken op de afgelopen bouwperiode:  

“De eerste paal van ons huis is in juni geslagen en het is nu mei. Omdat wij zelf het huis ontworpen hebben zijn we van dag tot dag betrokken geweest bij het proces.  We kunnen ons voorstellen dat als je ontwerp en huis uit handen geeft, het bouwen je niet snel genoeg kan gaan. Dat geldt echter niet voor ons. Wij hebben niet alleen voor het huis maar ook heel bewust voor het project gekozen. Onze woning is  geen traditioneel ontwerp en bevat een aantal bijzondere aansluitingen. Hierdoor was er bijvoorbeeld ook meer dan de normale hoeveelheid overleg nodig. We maken ons nu al druk over wat we gaan doen als het huis straks echt klaar is. Gelukkig is er dan nog een flinke tuin om onder handen te nemen, en een tuin is nooit af!  

Er hebben zich tijdens de bouw geen grote wijzigingen voorgedaan, zoals wanneer je tot nieuwe ontwerpinzichten komt.  We hebben in de aanbestedingsfase met aannemers gesproken die het architectonisch ontwerp juist wel wilden passen aan hun bouwmethode. Maar dat wilden we liever niet, en dat is nu ook niet gebeurd. Het huis wat er nu staat ziet er net zo uit als de maquete, maar wel heel wat netter in elkaar gezet. We zijn echt onder de indruk van de vakkundigheid waarmee dat is gebeurd.

Wel waren er enkele technische wijzigingen. Een draagbalk in de lichtstraat boog bijvoorbeeld verder door dan de leverancier van de daaronder te monteren glaspui verantwoord vond. Daarom moest de balk - met daarin ook isolatie, hemelwaterafvoer en zonwering - opnieuw ontworpen en gebouwd worden. De nieuwe draagbalk ontlokte de installateur van de pui vervolgens wel de woorden: “kijk, eindelijk eens een keer zoals het hoort"! Verder waren enkele details bij aanvang van het project nog niet geheel uitgewerkt. Deze zijn gaandeweg de bouw ontworpen. En natuurlijk zijn er bij iedere bouw tal van kleinere beslissingen te nemen. Neem onze houten dakbedekking. Bij alle detailbeslissingen - die normaal door de bouwers zelfs worden genomen en opgelost – werden we betrokken. Uiteindelijk is iedere lat van ons dak uitgetekend en krijgen we een huis precies naar wens!” 

We begrijpen dat jullie benieuwd zijn naar het eindresultaat, daarop moeten we nog even wachten. Maar houd onze website in de gaten! Zodra de familie gesetteld is, volgt er een uitgebreide fotoshoot van dit prachtige unieke object. Wij willen de familie Afman-Awater enorm bedanken voor het feit dat zij ons zo uitgebreid lieten meekijken in het bouwtraject van hun woning!

   I    vorige update

  • Bouwbedrijf Morren BV
  • Stationsweg Oost 259
  • 3931 ER Woudenberg
  • info@morrenbouw.nl
  • T 033 - 286 2614