Door een slim ontwerp van Jevanhett Architectuur is deze bescheiden woning – in 1955 ontworpen door Gerrit Rietveld en mede daarom een gemeentelijk monument – veranderd in een riante villa met veel leefruimte en mooie zichtlijnen naar buiten. De aanbouw is uitgevoerd in baksteen en met veel glas, gevat in slanke aluminium kozijnen Door het vele glas wordt het perceel van 7000m2 in een bosrijke omgeving ten volle benut.
Vanaf de oude woning wordt het nieuwe gedeelte betreden via een glazen corridor. Het metselwerk loopt van binnen naar buiten door. Aan de voorkant van de aanbouw zit ook een grote raampartij. Deze lijkt van binnenuit oneindig ver naar boven door te lopen. Het feit dat er maar beperkt bijgebouwd mocht worden, werd opgelost door de woning helemaal te onderkelderen.
Ook het interieur van de woning is tot in details doordacht. Zo lopen de tegels in het huis buiten door. De tegels lijken ook door te lopen onder de glazen wand van de badkamer door. De deuren in huis liggen vlak in de muren en hebben inwendige scharnieren. De plinten zitten niet op de vloer maar in de muur, die egaal met de plint is gestuukt. Verder werd er slim gespeeld met de verlichting. Omdat veel glas ook veel zon betekent, werden er zonweringen verstopt in het houtwerk aan de zijkant van de grote glazen schuifpui. Boven het terras zijn bovendien houten panelen aangebracht die in zo’n hoek staan dat ze op het heetst van de dag de zon blokkeren.
Baksteen, grote glaspuien, slanke aluminium kozijnen, houten panelen
Bosch & Duin
Particulier